Jongerenkoor Chantiel
Chantiel Media Fotoboek Contact & links Agenda
Geschiedenis Geschiedenis

Na een bezoek aan het jongerenkoor van de Dominicusparochie in Nijmegen werd in oktober 1968 ook in Tiel een jongerenkoor opgericht. Na Joop Reus, Tilly Huijdink en Wil Wijers als dirigenten, nam Jan Tel het in 1975 over. Met zijn komst veranderde het een en ander. De vieringen kregen een thematische aanpak. De gekozen liederen vielen samen met het thema en zo raakte het koor ook meer betrokken bij de viering.


Tijdens haar vijfentwintigjarig bestaan kreeg het koor pas haar definitieve naam. Daarvoor werd een wedstrijd uitgeschreven. Door het samenvoegen van ‘Chanter’ (frans voor ‘zingen’) en Tiel ontstond de naam Chantiel. Niet alleen door de betekenis erg toepasselijk, maar ook door de klank, die lijkt op het franse woord ‘gentil’, wat ‘leuk’, ‘lief’ of ‘vriendschappelijk’ betekent.


In 1981 nam Frits Hendrich de taak als dirigent over. In de 22 jaar dat hij voor Chantiel stond, heeft hij een duidelijke stempel op het koor gedrukt en vond Chantiel als koor een duidelijke identiteit. Frits Hendrich vernieuwde het repertoire en besteedde veel aandacht aan stemvorming. Onder zijn leiding groeide het koor sterk in kwaliteit en behaalde tweemaal de eerste plaats op het Nationaal Jongerenkoren Festival in Rijsbergen (in 2000 en 2002).


Na een wat onstabiele periode vond er in 2005 een doorstart plaats. Sindsdien staat het koor onder leiding van Albert Arens. Ook bij hem werd er aandacht besteed aan stemvorming en een thematische aanpak van de vieringen. Daarnaast werd er gewerkt aan een goede doorstroming vanuit het kinderkoor: Doreminicus, onder leiding van Chantiel-lid Sarah. Met Albert Arens behield Chantiel haar kwaliteit, wat wederom resulteerde in een eerste plaats in Rijsbergen (in 2008). In 2009 hebben we het veertigjarig bestaan van Chantiel feestelijk gevierd, met onder andere een jubileumconcert.


In datzelfde jaar verstigde Albert zich voor een jaar in Suriname om ook daar koren op te zetten zetten en te beginnen met muziekonderwijs. Chantiel werd toen gedirigeerd door Bas Jongeling en Rob Holleman. Toen Albert weer terug was in Nederland zijn we samen met hem weer aan de slag gegaan voor Rijsbergen 2010! Nadat we het festival op de zondagmiddag mochten afsluiten, hebben we onze prijzen binnengehaald en waren we weer nationaal kampioen! We gingen naar huis met zowel de eerste prijs van de publieksjury als de eerste prijs van de vakjury!


Dit jaar hebben we helaas moeten besluiten niet mee te doen aan de competitie in verband met onze zoektocht naar een nieuwe dirigent. Wel zijn we naar Rijsbergen gegaan om alle koren aan te moedigen en feliciteren we Jongerenkoor Jokolo uit Nijmegen met het behalen van de eerste prijs! De voor ons o zo vertrouwde wisselbeker mag nu een jaar lang bij jullie op de prijzenplank schitteren! En natuurlijk feliciteren we ook Jongerenkoor St. Willibrordus uit Bodegraven met het behalen van de tweede prijs! Beide koren kunnen trots zijn op hun prestatie en strijden hopelijk volgend jaar ook met ons om het nationaal kampioenschap ;)


In het seizoen van 2012 hebben we een frisse start gemaakt met onze nieuwe dirigent, Danny Nooteboom. Na een lange zoektocht zijn we met hem weer lekker gaan repeteren en zingen! En... In het eerste weekend van juni was Chantiel traditioneel weer te vinden in Rijsbergen voor het Nationaal Kampioenschap Jongerenkoren. Na de woorden van de juryvoorzitter: 'Als dit koor begint te zingen, zijn we in de hemel', kregen we te horen dat we de tweede prijs hadden behaald. Naar aanleiding van het jurycommentaar hebben we in 2013 onze grenzen verlegd en zijn we een grote uitdaging aangegaan. Dat jaar hebben we een functionele choreografie toegepast en voor het eerst samengewerkt met een band. Het wierp zijn vruchten af, want we ontvingen zowel de publieksprijs als de juryprijs! De wisselbeker mocht weer een jaar op haar vertrouwde plek staan en Chantiel droeg in 2013 de mooie titel "Nationaal Kampioen Jongerenkoren 2013".


Dit jaar mogen we jongerenkoor JRDV uit Raamsdonksveer feliciteren met de titel. Na een zeer mooi optreden ontvingen zij terecht hun overwinningsbeker. Chantiel is trots op het resultaat van 2014. Wij eindigden op de vierde plek en kregen de tweede prijs van de publieksjury.