Jongerenkoor Chantiel
Chantiel Media Fotoboek Contact & links Agenda
Vieringen en festivals: De Activiteiten van ons koor

Chantiel 45 jaar!

Afgelopen jaar bestond Jongerenkoor Chantiel 45 jaar. In het kader van dit jubileum organiseerden wij op 28 juni een concert in de Dominicuskerk te Tiel. Deze kerk is al 45 jaar de thuisbasis van ons koor. Elke vrijdagavond repeteren we ook op deze plek voor de vieringen die we één keer in de maand muzikaal begeleiden. Na zo'n repetitie is er ook ruimte om nog gezellig na te borrelen met alle leden. Dat maakt dat Chantiel niet alleen een mooie toevoeging voor de vieringen is, maar ook een gezellige groep jongeren.

Naast het zingen tijdens de mis, organiseren wij natuurlijk ook nog andere leuke activiteiten en doen mee aan festiviteiten. Zo sluiten we jaarlijks het seizoen af met een picknick samen met het kinderkoor Doreminicus. En elk jaar doen we mee aan het Nationaal Jongerenkorenfestival in Rijsbergen. Meerdere malen hebben wij hier een eerste of tweede plaats behaald met een mooie koorklank en uitdagend programma.

Verder hebben we de afgelopen jaren een repetitieweekend gehouden, een paaslunch georganiseerd, meegedaan aan een 'Royal Opera' met Oratoriumkoor Cantando en draaien we eens in de zoveel tijd een Taizé-viering in elkaar. In deze viering willen we het gevoel en de sfeer uit Taizé nastreven. Taizé is een internationale oecumenische gemeenschap in Frankrijk, in 1940 opgezet door 'frère Roger'. In de Taizé-vieringen staan de muziek en de herhalende, meditatieve liederen centraal. De vorige Taizé-viering vond plaats op 17 november. Voor meer informatie klik hier.


Nationaal Jongerenkoren Festival Rijsbergen:

In het weekend van 1 en 2 juni 2013 deden we, zoals de jaren daarvoor, mee aan het Jongerenkorenfestival in Rijsbergen. Er streden elf koren in de A-Competitie naar de eerste plek en de titel 'Nationaal Kampioen Jongerenkoren'. Met het volgende jurycommentaar behaalden we dat jaar de eerste plaats:

"Een koor dat niet bang is voor een uitdaging, een mooi totaalprogramma, een functionele choreografie en wederom een weergaloze koorklank."

Ook de afgelopen jaren hebben we ons als koor in Rijsbergen bewezen. Nadat we in 2007 de tweede prijs naar huis mochten nemen, behaalden we in 2008 de eerste prijs. Een jaar later vond het publiek ons het beste koor en gingen we naar huis met de Eerste Prijs Publieksjury A-Competitie. Het jaar daarna hadden we naast deze publieksprijs ook weer de Eerste (Jury)Prijs A-Competitie te pakken. Ook waren we erg trots op het andere koor waarmee onze toenmalige dirigent Albert Arends in Rijsbergen stond: JK Willibrordus uit Bodegraven. Nadat zij in 2007 het festival wonnen,zijn ze in 2010 en in 2011 het op een na (resp. Chantiel en JK Jokolo) beste jongerenkoor van Nederland. En dit jaar hebben zij het niveau vast kunnen houden, wat zij met een derde plek bewezen. De tweede plaats ging naar YRDV uit Raamdonksveer, die mooie koorklank neerzette. Dit jaar (2014) heeft JRDV de eerste prijs te pakken. Wij feliciteren hen hartelijk met hun mooie optreden.

Rijsbergen blijft belangrijk voor ons als koor waardoor we steeds blijven groeien in koorklank, maar ook als hechte groep. Het geeft als koor ook voldoening wanneer je mensen met je zang een plezier kan doen, zowel in de kerk (lees verder) als op een competitie, zoals de woorden van de jury in Rijsbergen 2012 (waar we een tweede plek behaalde) ons lieten weten: 'Als dit koor begint te zingen, zijn we in de hemel.'


Jubileumconcert 2010 en Mozaïek:

Een van de hoogtepunten was ons 40-jarig bestaan en het jubileumconcert van 28 februari 2010. Tijdens dit jubileumconcert hebben we als koor een heel bijzonder cadeau mogen ontvangen. Thierry Tartarin presenteerde toen een heel mooi mozaïek, gebaseerd op zijn favoriete Chantiel nummer ‘Children of the Sun’. Graag willen we hier onze dank laten blijken en ons verhaal over dit bijzondere werk vertellen:

Kunstenaar Thierry Tartarin kwam bij één van de jubileumvergaderingen langs om zijn idee over een kunstwerk, een verrassing voor Chantiel, te delen met ons, de ‘jubileumcommissie’. Hij vertelde dat hij Chantiel altijd graag wilde bedanken voor onze mooie bijdrage als koor in de vieringen, maar toch enigszins die mogelijkheid miste. Met dit kunstwerk heeft hij ons als één geheel, als koor bedankt, maar ook individueel als leden.

Het werk, een mozaïek, vormt als delen apart, samen een mooi geheel, net zoals wij dat als koor ook vormen. Daarnaast heeft Thierry Tartarin zijn favoriete lied, ‘Children Of The Sun’, in de mozaïek verwerkt, verwijzend naar de leden van Chantiel, als ‘kinderen van de zon’. Elk lid heeft een ‘eigen stukje tekst’ gekregen dat geschreven staat achterop een ‘eigen stukje mozaïek’. Zo vormen we samen het hele mozaïek en zijn we samen compleet, als liedtekst. Deze mooie symbolische gedachte sluit heel goed aan bij Chantiel. Ons koor is een hechte vriendengroep, dat samen één mooi geheel vormt. We zijn dus heel trots en dankbaar dat we nu dit prachtige kunstwerk hebben, om ons hieraan te doen blijven herinneren.

Door deze symboliek zal het altijd een bijzondere betekenis houden voor ons, maar de wonderlijke manier waarop het tot stand is gekomen, maakt het nog unieker. De stukjes steen die nu deel uitmaken van de mozaïek, waren vroeger delen van de kathedraal van Reims. De grootvader van Thierry Tartarin was werkzaam bij de restauratie van die kerk na de oorlog en heeft ze toen (als restanten) meegenomen. Na meer dan 50 jaar in een stoffige doos te hebben gelegen, is er nu een nieuwe bestemming voor gekomen. In een korte tijd, maar op een wonderlijke manier kwamen de stukjes steen op hun plek terecht. Bijna elke keer bleek een gesneden stukje steen precies te passen op de plek waar het voor bedoeld was. Zo heeft het werk die extra dimensie (die Thierry Tartarin in zijn verhaal noemt, wat via onderstaande link te lezen is) zeker gekregen, door haar oorsprong en door elk stukje op zich dat zijn weg gevonden heeft in het mozaïek.

Wij zijn dankbaar dat men van onze bijdrage geniet tijdens de vieringen en dat dat nu in dit kunstwerk tot uitdrukking is gebracht. Wij zullen er met dankbaarheid en bewondering naar terugkijken en hopen iedereen met onze bijdrage te raken, zoals dit mozaïek ons heeft geraakt…

De jubileumcommissie